مقدمه: نوع رژیم غذایی از عواملی است که در پوسیدگی دندانها نقش دارد. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی رابطه رژیم غذایی و فاکتورهای اجتماعی با میزان dmft در کودکان دبستانی شهر تهران در سال 1385 و 1386 انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، تعداد 820 دانشآموز دختر و پسر دبستانی در گروه سنی 12-6 سال به طور تصادفی از مدارس شمال و جنوب تهران انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه مورد معاینات دندانی قرار گرفتند . نتایج با آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک بررسی گردید.
یافتهها: میانگین dmft در کودکان 81/1 ± 9/2 بود. دفعات مسواک زدن (012/0 P = )، مراجعه به دندانپزشک (011/0 P = ) و سابقه درد (028/0 P = ) با dmft رابطه معنیداری داشتند ولی متغیر تمایل مراجعه به دندانپزشک با این متغیر رابطه معنیداری نداشت. (831/0 P = ) سابقه درد، مراجعه به دندانپزشک و دفعات مسواک زدن به ترتیب با ضریب رگرسیون 688/1، 893/0 و 593/0 بر dmft موثر بودند. همچنین اختلاف معنیداری بین dmft و مصرف مواد پوسیدگیزا (023/0 P = )، تعداد خواهر و برادر (019/0 P = ) و سطح سواد مادر (024/0 P = ) و پدر (020/0 P = ) وجود داشت. همچنین اختلاف معنیداری بین تعداد خواهر و برادر با مصرف مواد پوسیدگیزا (031/0 P = ) و سطح سواد مادر (025/0 P = ) و پدر (019/0 P = ) با نوع مصرف مواد غذایی دیده شد.
نتیجهگیری: مراقبتهای بهداشتی، سابقه درد و وجود مواد پوسیدگیزا در تغذیه دانشآموزان در مدرسه تاثیر مستقیمی بر میزان dmft دارد . همچنین با افزایش تعداد خواهر و برادر و یا پائین بودن تحصیلات والدین و مصرف مواد پوسیدگیزا میزان dmft افزایش پیدا میکند.
فائضی مژگان، فرهادی ساره، نیک کردار حسین. بررسی رابطه dmft با رژیم غذایی و عوامل اجتماعی در کودکان دبستانی شهر تهران-ایران در سال های 89-1388. 1. 1390; 4 (4)