مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران
چکیده: (1458 مشاهده)
مقدمه:زعفران دارای انواع زیادی از ترکیبات فلاوونوئیدی، گلیکوزیدی و آنتوسیانینها می باشد که خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدان و غیره دارد. این تحقیق، به منظور بررسی اثرات زعفران بر روی شاخصهای لثهای بیماران مبتلا به ژنژیویت مارژینال ژنرالیزه وابسته به پلاک دندانی انجام شد.
مواد و روشها: برای این مطالعه از خمیردندان حاوی عصاره آبی کلاله زعفران استفاده شد. 22 نفر بیمار که مبتلا به ژنژیویت مارژینال جنرالیزه بودند، انتخاب گردیدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه 11 نفری تقسیم شدند. در یک گروه از خمیردندان زعفران و در گروه دیگر پلاسبو روزانه دو بار استفاده شد و برای هر گروه شاخص عمق پاکت (PD)، شاخص لثهای (GI)، شاخص پلاک (PI) و شاخص خونریزی هنگام پروب کردن (BOP) قبل از کاربرد خمیردندان و یک ماه بعد مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون های t زوجی مستقل، من-ویتنی و ویلکاکسون در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد (05/0α=)
یافته ها: در پایان مطالعه مقایسه شاخصهای اندازه گیری شده قبل و یک ماه پس از مداخله، در هر گروه، حاکی از کاهش معنیدار در تمامی شاخصها بود (01/0P<). گروه مداخله تفاوت معنیداری در کاهش شاخصهای لثه ای و خونریزی حین پرابینگ نسبت به گروه دارونما داشت (038/0P=). اما در شاخصهای PD و شاخص پلاک این تفاوت به لحاظ آماری معنیدار نبود (05/0P>).
نتیجه گیری:خمیردندان حاوی عصاره آبی کلاله زعفران میتواند برخی از شاخصهای لثهای در بیماران مبتلا به ژنژیویت را بهبود بخشد.