دانشکدهی دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران
چکیده: (1760 مشاهده)
مقدمه:
شایعترین عامل پوسیدگی دندان، باکتری استرپتوکوکوس موتانس میباشد. سالهاست کنترل پوسیدگی دندان با استفاده از دهانشویهها بهعنوان یک روش شیمیایی مطرح است. هدف از این تحقیق مقایسهی اثر ضد باکتری دهانشویهی کلرهگزیدین با عصارهی سیب بهعنوان یک دهانشویهی طبیعی بود.
مواد و روشها:
در این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی، نمونه بزاق 20 فرد به محیط کشت جامد منتقل شد. سپس 10 فرد بهعنوان گروه 1 از کلرهگزیدین و 10 فرد به عنوان گروه 2 از عصارهی سیب استفاده کردند. مجدداً از بزاق نمونهبرداری شده و به محیط کشت جامد منتقل شدند. تعداد کلونیهای رشد یافته در هر گروه قبل و بعد از استفاده از دهانشویهها شمارش و با یکدیگر مقایسه گردید. دادهها توسط نرمافزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون t مورد بررسی قرار گرفت (05/0 = α).
یافتهها:
نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین تعداد کلونیها قبل از استفاده از دهانشویهها وجود ندارد (862/0 = p value)، اما میانگین تعداد کلونیها بعد از مداخله در گروه 1 (001/0 > p value) و در گروه 2 (002/0 = p value) کاهش معنادار یافت. کاهش در میانگین تعداد کلونیها در گروه کلرهگزیدین بهطور معناداری بیشتر از گروه عصارهی سیب بود (001/0 > p value). درصد کاهش کلونیها بعد از مداخله دهانشویهها در گروه 1، 8/92 درصد و در گروه 2، 5/54 درصد بود.
نتیجهگیری:
عصارهی سیب میتواند بهعنوان یک مادهی ضد میکروبی مؤثر در محیط دهان بهکار رود، اگرچه همچنان کلرهگزیدین بهعنوان دهانشویهی استاندارد دارای اثر ضد باکتری بیشتری در دهان است.
طهمورث پور آرزو، قدوسی آرش، تولایی محبوبه سادات. مقایسهی اثر دهانشویهی کلرهگزیدین2/0 درصد با عصارهی سیب بر کاهش استرپتوکوکوس موتانس بزاق. 1. 1390; 3 (3)