مقدمه: بره موم محصول کندوی عسل است که ویژگی آنتیاکسیدان دارد. سایر اثرات آن شامل خواص ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ، ضد سرطان و ضد التهاب میباشد. هدف مقاله مروری حاضر، بررسی پژوهشهای انجام شده و گردآوری اثرات کاربردهای متعدد بره موم در بهبود سلامت دهان و دندان بود.
شرح مقاله: جستجو با استفاده از کلید واژههای Propolis، و با ترکیب با Oral health و Dental treatment به تنهایی یا به صورت ترکیبی در بانکهای الکترونیکی فارسی مشتمل بر منابع Google و پایگاههای اطلاعات علمی: وزارت بهداشت، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (Medlib.ir)، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Iran Medex) و (Magiran)، همچنین جستجو در بانکهای الکترونیکی لاتین از طریق PubMed و ISI web of knowledge در بازه زمانی 1997 تا 2009 صورت گرفت. 22 مقاله بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: تاکنون بره موم در درمان زخمهای جراحی، ماده شستشو دهنده داخل کانال، مهار فرایند پوسیدگی، درمان پریودنتیت و حساسیت عاجی، به عنوان ماده ضد قارچ و ضد باکتری در داخل کانال در پژوهشهای دندانپزشکی بررسی شده است. در بیشتر مطالعات ماده مزبور اثربخشی مناسبی داشته است.
نتیجهگیری: با توجه به ویژگیهای بسیار مفید مطرح شده برای این ماده از جمله اثرات ضد التهاب، ضد باکتری و ضد قارچ قوی، و از همه مهمتر تحریک سیستم ایمنی که میتواند مانع بسیاری از بیماریها شود، به نظر میرسد این ماده پتانسیل استفاده بیشتر در علوم دندانپزشکی را دارد که نیازمند بررسیهای آینده است.