نویسندگان: محمد رضا شریفیان1 ، نوشین شکوهی نژاد *، حمید رضا منصف اصفهانی 2، مرضیه علی قلی3 ، مهرک امجدی4 *دانشیار گروه آموزشی اندودنتیکس،دانشکده دندانپزشکی و عضو مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی تهران،عضو مرکز تحقیقات اندودنتیکس 1-دانشیار گروه آموزشی اندودنتیکس،دانشکده دندانپزشکی و عضو مرکز تحقیقات لیزر در دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی تهران 2-استادیار گروه آموزشی فارماکو گنوزی،دانشکده داروسازی،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی تهران 3-کارشناسی ارشد گروه آموزشی میکروب شناسی ،دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی تهران 4-دندانپزشک shokouhinejad@yahoo.com
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: حین اینسترومنتیشن کانالهای ریشه در درمانهای اندودانتیک لایه اسمیر بر روی دیوارههای کانال تشکیل می شود که توبولهای عاجی را میپوشاند. در صورتی که محلولهای شستشو دهنده بتوانند لایه اسمیر را حذف نمایند و در عین حال خاصیت ضد میکروبی داشته باشند، میتوان از این مزیت در کانالهای عفونی بهره گرفت. لذا این مطالعه به منظور بررسی خاصیت ضد میکروبی عصاره قسمت داخلی گوشتی میوه Citrus aurantifolia (آب لیموترش( و پوست آن علیه انتروکوکوس فکالیس موجود در توبولهای عاجی ریشه در حضور لایه اسمیر طراحی شد. روش بررسی: در این مطالعه 140 سیلندر عاجی از دندانهای سانترال انسیزور گاو تهیه شد. بعد از حذف لایه اسمیر، سوسپانسیون انتروکوکوس فکالیس به داخل لولهها تلقیح و لایه اسمیر مجدداً ایجاد شد. در گروههای مورد مطالعه از محلولهای زیر به منظور شستشوی کانال استفاده گردید: گروه 1: NaOCl 25/5%، گروه 2:EDTA 17%، گروه 3: NaOCl +EDTA، گروه 4: آب لیمو، گروه 5: عصاره اتانولی پوست لیمو ترش، گروه 6: اتانول %96. سپس خردههای عاجی از لایههای داخلی و خارجیتر عاج به دست آمد و از نظر کدورت ناشی از رشد میکروبی بررسی شد. آنالیز واریانس یک طرفه و تست تکمیلی Tamhan در این مطالعه استفاده شدند. یافتهها: در لایه خارجی عاج، خاصیت ضد میکروبی عصاره پوست لیمو فقط از گروه NaOCl+EDTA کمتر بود (05/0P<) و خاصیت ضد میکروبی آب لیمو از گروههای NaOCl+EDTA، NaOCl و EDTA کمتر بود (05/0P<). در لایه داخلی، خاصیت ضد میکروبی آب لیمو از گروههای NaOCl+EDTA و NaOCl کمتر بود (05/0P<) و خاصیت ضد میکروبی عصاره پوست از NaOCl+EDTA کمتر بود (05/0P<). نتیجهگیری: در حضور لایه اسمیر، خاصیت ضد میکروبی آب لیموترش از NaOCl کمتر بود، در حالی که بین خاصیت ضد میکروبی عصاره پوست لیمو و NaOCl تفاوتی وجود نداشت. واژه های کلیدی: انتروکوکوس فکالیس ، ضد میکروبی ، لایه اسمیر ، Citrus aurantifolia
منبع: مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران متن کامل |