دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان
چکیده: (1987 مشاهده)
سابقه و هدف:
گرچه مناسبترین روش مکانیکی جهت کاهش پلاک دندانی استفاده از مسواک و نخ دندان است، اما به علت موثر نبودن این روشها به میزان کافی، استفاده از روشهای دیگری مانند جایگزینی شیرینکنندههای زایلیتول و سوربیتول با ساکارز در محصولاتی مانند آدامس نیز مورد توجه قرار گرفتهاند. این پژوهش با هدف بررسی اثر انواع آدامسهای حاوی زایلیتول، کلسیم و زایلیتول و سوربیتول بر تغییرات pH پلاک دندانی انجام گرفت.
مواد و روشها:
تحقیق به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور و به صورت متقاطع بر روی 10 نفر از دانشجویان دختر 20 تا 30ساله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد انجام شد. تغییرات پلاک پس از مصرف 4 نوع آدامس حاوی زایلیتول، سوربیتول، زایلیتول+ کلسیم، سقز و محلول ساکارز 10% به عنوان گروه کنترل در دورههای پیگیری توسط دستگاه PH Meter اندازه گیری شد. جهت مقایسه pH در هر زمان بین مواد مختلف از آزمون Cried-mann و جهت مقایسه دو به دوی گروهی از آزمونهای Wilcoxon-signed rank و Bonferroni-Adjustment استفاده شد.
یافتهها:
زایلیتول بالاترین میانگین pH پلاک را طی زمان به خود اختصاص داد که این افزایش pH در دقیقه 7 به حداکثر مقدار خود رسید. سقز کمترین pH را در تمام دقایق نشان داد، که این میزان در دقیقه 2 به حداکثر مقدار خود رسید و تا دقیقه 60 تغییرات ناچیزی را در افزایش pH پلاک از خود نشان داد. این اختلاف بین هر 4 نوع ماده معنیدار بود (001/0 P< ).
نتیجهگیری:
مصرف آدامس بعد از خوردن شربت قند باعث افزایش قابل ملاحظه pH پلاک ظرف 7 دقیقه تا حد نرمال اولیه شد. اثر آدامس زایلیتول به طور قابل ملاحظهای بیشتر از بقیه بود.
منبع: مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی