سابقه و هدف: مطالعات گذشته اثر سودمند پروبیوتیک های محصولات لبنی را بر میکروبهای دهانی گزارش کرده اند. از آنجا که تاکنون مطالعه ای در مورد اثر این محصولات بر pH بزاق انجام نشده است و از طرفی تغییرات pH در شروع دمینرالیزاسیون اهمیت دارد، این مطالعه با هدف بررسی اثر ماست پروبیوتیک بر pH بزاق در بیماران ارتودنسی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی،از نوع کارآزمایی بالینی متقاطع دو سوکور بود. 20 نفر از مراجعین به مطب خصوصی شهر تهران که تحت درمان ارتودنسی دو فک بوده و سه ماه از شروع درمان آنها می گذشت انتخاب شدند. میزان pH بزاق توسط کیت در شروع مطالعه اندازه گیری شد. بیماران به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند و به مدت 2 هفته ماست های نوع A و B را مصرف کردند بعد از گذشت 6 هفته wash out مجدداً به مدت 2 هفته ماست مصرف کردند. در ابتدا و انتهای 2 هفته اول و دوم نمونه گیری انجام شد. با استفاده از آزمون تکراری ANOVA نتایج حاصل مقایسه شدند.
یافتهها: میزان pH بزاق قبل و بعد از مصرف ماست پروبیوتیک به ترتیب 32/0 ± 79/6 و 39/0 ± 08/7 (05/0> p ) بود و در مورد ماست معمولی به ترتیب قبل و بعد از مصرف برابر با 35/0 ± 86/6 و 36/0 ± 88/6 (5/0 > p ) بود. مقایسه نتایج نشان داد مصرف ماست پروبیوتیک باعث افزایش pH بزاق می شود و مصرف ماست معمولی بر روی pH بزاق اثری ندارد.
نتیجه گیری : تجویز ماست پروبیوتیک می تواند در افزایش pH بزاق در بیماران نقش داشته باشد و احتمالا شرایط را به سمت رمینرالیزاسیون ساختارهای معدنی دندان پیش ببرد.
حوری زاد مریم، میرهاشمی روته مریم، راه پیما رامین، صالحی میترا، زوارئیان سمیه. بررسی اثر ماست پروبیوتیک بر pH بزاق در بیماران ارتودنسی (کار آزمایی بالینی). 1. 1390;