زمینه و هدف : در سالهای اخیر خواص ضد میکروبی نانو ذرات نقره در زمینههای مختلف پزشکی مورد بررسی قرار گرفته، اما مطالعهای در مورد اثر آن بر میکروارگانیسمهای پلاک دندانی انجام نشده است. هدف از این مطالعه بررسی آزمایشگاهی تأثیر محلول نانوذرات نقره بر میکروارگانیسمهای اکتینومایسس ویسکوزوس و استرپتوکوکوس سنگوئیس موجود در پلاک میکروبی و مقایسه آن با کلر هگزیدین میباشد .
روش بررسی: در این مطالعه تجربی جهت بررسی اثرات آنتی باکتریال نانوذرات نقره و کلرهگزیدین، از روش
Broth Microdilution استفاده شد، بدین ترتیب که رقتهای متـوالی از هر دو محلول را با باکتـری مجاور کرده تا حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (Minimum Inhibitory Concentration=MIC) و حداقل غلظت باکتریوسیدال (Minimum Antibacterial Concentration=MBC ) به روش رقتهای متوالی تعیین گردد. هر آزمایش حداقل پنج بار تکرار گردید تا از صحت آزمایشها اطمینان حاصل شود.
یافتهها: یافتهها نشان داد میزان MIC محلول نانوذرات نقره و کلرهگزیدین علیه استرپتوکوکوس سنگوئیس به ترتیب 16و256 میکروگرم در میلیلیتر، و برای اکتینومایسس ویسکوزوس 4و 64 میکروگرم در میلیلیتر بود. میزان MBC محلول نانو ذرات نقره و کلرهگزیدین علیه استرپتوکوکوس سنگوئیس، 64 و512 میکروگرم در میلیلیتر و برای اکتینومایسس ویسکوزوس 16و 102 میکروگرم در میلیلیتر بود.
نتیجهگیری: نانوذرات نقره دارای فعالیت ضد باکتری خوبی علیه استرپتوکوکوس سانگوئیس و اکتینومایسس ویسکوزوس است که این اثر در مقایسه با کلر هگزیدین با غلظتهای پایینتری از محلول نانو ذرات نقره حاصل می شود.