بررسی آزمایشگاهی تا ٔثیر نوشابههای اسیدی گازدار بر میکروسختی مینای دندان شیری نویسندگان: دکتر رزا حقگو 1 - دکتر فرید عباسی2 1- دانشیار گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شاهد 2- استادیار گروه آموزشی تشخیص و بیماریهای دهان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شاهد haghgoodent@yahoo.com
چکیده مقاله: زمینه و هدف : مصرف نوشیدنیهای گازدار اسیدی مهمترین عامل اتیولوژیک اروژن محسوب میگردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان تغییرات میکروسختی مینای دندانهای کانین شیری سالم در مواجهه با آب، نوشابه و دلستر میباشد. روش بررسی: این مطالعه به روش آزمایشگاهی - تجربی بر روی سی دندان کانین شیری سالم و فاقد هرگونه پوسیدگی ، سایش، ترک و هیپـوکلسیفیکاسیون انجام گردید. دندانها به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شده و میکروسختی دندانها اندازهگیری شد. هر گروه از دندانها به مدت پنج دقیقه در چهل سی سی از یکی از نوشیدنیها، بلافاصله پس از باز شدن درب بطری در آنها قرار گرفت. سطح مورد بررسی مربعی به ابعاد 2 × 2 میلیمتر از مینای لبیال دندانها بود. در پایان میـکروسختی دندانها مورد سـنجش قرار گرفت. تغییرات میکروسختی با استفاده از آزمون Repeated measure ANOVA مورد قضاوت قرار گرفت و سطح معنیدار 05/0 به عنوان نتایج معنیدار تلقی شد. یافتهها: مقایسه میکرو سختی اولیّه و ثانویه نمونهها در گروه « D » پس از مواجهه با (آب) کاهش معناداری را نشان ن میداد (7/0= P ). در گروه « E » (دلستر) کاهش در میکرو سختی مینا از لحاظ آماری معنیدار بود (001/0= P ). در گروه « F » (نوشابه) نیز کاهش معناداری در میکرو سختی پس از غوطهوری مشاهده شد (001/0= P ). تغییرات بین گروهها نیز معنیدار بود. به وسیله آزمون ANOVA مشخص شد کاهش میکرو سختی بین گروهها معنیدار میباشد. LSD بین آب با دلستر 001/0= P ، بین آب با نوشابه 001/0= P و بین نوشابه با دلستر 01/0= P بود. در گروه نوشابه نسبت به دلستر کاهش بیشتر در میکرو سختی نمونهها مشاهده گردید. نتیجهگیری: نوشابه و دلستر باعث کاهش معناداری در میکرو سختی مینای دندان شیری میشوند. کاهش میکرو سختی مینا پس از مواجهه با دلستر کمتر از نوشابه بود. واژههای کلیدی : اروژن – میکروسختی – مینا.
منبع: مجله دندانپزشکی جامعه اسلامی دندانپزشکان متن کامل |