مولفین: دکتر حوریه باشی زاده فخار، دکتر مهرداد پنج نوش، دکتر احمدرضا طلایی پور
انتشارات معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ 1382
کتاب رادیولوژی دهان و فک و صورت نخستین مرجع کامل فارسی در مباحث رادیولوژی فک و صورت است. این کتاب در قالب طرح تدوین کتابهای آموزشی معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران در بیش از ششصد صفحه ، دوازده بخش و سی و پنج فصل بر اساس بایدهای یادگیری دانشجویان دندانپزشکی و طرح درس رادیولوژی نظری با استفاده از آخرین منابع مصوب هیئت بورد و امتحانات دستیاری رشته های تخصصی دندانپزشکی تالیف و تدوین شده است. سوالات درسی و فرادرسی، فهرست الفبایی واژه ها و مراجع در پایان کتاب، وازگان کلیدی و فهرست اهداف آموزشی در آغاز هر فصل از دیگر خصوصیات برجسته این اثر است.
ششصد تصویر که برای تطابق با متن کتاب به زبان فارسی طراحی شده اند به درک بهتر مفاهیم کمک می کند. نظر به اهمیت کیفیت تصاویر رادیوگرافیک در یادگیری مباحث از بهترین امکانات موجود در چاپ تصاویر استفاده سده است. ثمره این کوشش می تواند به عنوان مراجع اصلی دانشجویان دوره دکترای دندانپزشکی و مرجع کمکی در آموزش دستیاران رشته های مختلف دندانپزشکی خصوصا دستیاران رادیولوژی فک و صورت مورد استفاده قرار گیرد.
.
رتبه دوم تالیف
اصول و مبانی مراحل کلینیکی در پروتزهای ثابت دندانی
تالیف: دکتر سید جلیل صدر
انتشارات صدران کتاب؛ 1382
این کتاب جهت ارتقای دانش و مهارتهای لازم در پروتزهای دندانی ثابت برای دانشجویان و همکاران تدوین گردیده است. به منظور تسهیل یادگیری، محتوای کتاب در بیست فصل مهم، بر مبنای اصول یاددهی – یادگیری شامل هدف های کلی، تفصیلی و رفتاری و پرسش های خودآزمایی تنظیم شده است.
از ویژگیهای مهم این کتاب اینست که علاوه بر تاریخچه مختصری از پروتز ثابت، صفحاتی نیز به روشهای مختلف نام گذاری یا شماره گذاری یا کدبندی دندانها و آناتومی کاربردی در پروتز ثابت و کنترل عفونت (احتیاطات عمومی و کلی) در مطب و لابراتوار، کنترل پلاک میکروبی و رعایت بهداشت و کنترل پوسیدگیها، در فصل اول اختصاص داده شده است. در فصل دوم، تشخیص ، تثبیت وضع موجود و برآورد نیازهای درمانی اولیه بیمار، اصول کلی طرح درمان و پیش آگهی درمانها مورد بحث و گفت و گوی قرار گرفته است. طرح درمان برای ترمیم یک دندان در فصل چهارم و بالاخره اشکال مختلف پروتزهای ثابت جایگزین شونده برای موارد مختلف در فصل پنجم مورد بررسی قرار گرفته اند. فصل ششم به بررسیاصول بیولوژیکی، بیومکانیکی و اصول مربوط به زیبایی تراش دندان و فصل هفتم به خط خاتمه تراش اختصاص داده شده است. در فصلهای هشتم تا دهم تراشهای مختلف و در فصلهای بعدی بازسازی دندانها با آسیب و تخریب وسیع، درمان پروتزی دندانهایل مشکلات پریودنتالی و درمان دندانهای روت کانال شده به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته اند. نحوه ساخت و اهمیت رستوریشن های موقتی، کنترل مایعات و کنار زدن لثه و روشهای مختلف قالب گیریهمراه با بررسی خواص مواد قالب گیری، تکنیک های مختلف رکوردگیری و انتقال مدل ها به آرتیکولاتور جهت انجام مراحل لابراتواری در فصلهای چهاردهم تا هفدهم آورده شده است. فصل هیجدهم به موضوع مهم امتحانات کلینیکی رستوزیشن های مختلف و انتخاب رنگ دندان و امتحان چینی اختصاص یافته است. زیباشناسی و زیبایی در یک فصل مجزا ( فصل نوزدهم) مورد بحث قرار گرفته است که خود از ویژگی خاص این کتاب می باشد. فصل آخر به شرح مفصل انواع مختلف سمان ها و مراحل سمان کردن رستوزیشن های ثابت دندانی پرداخته شده است.
.
رتبه سوم تالیف
شکاف کام و لب
تالیف: دکتر حمیدرضا پاکشیر، دکتر اللهیار گرامی، دکتر مهبد بابایی جهرمی
انتشارات تچر؛ 1382
شکاف کام و لب، شایعترین ناهنجاری مادرزادی در ناحیه فک ، صورت و دهان است. این ناهنجاری از همان آغاز زایش اثراتی سوء بر کودک، پدر و مادر و خانواده وی می گذارد. کودک مبتلا ،دارای مشکلات گوناگون از لحاظ ظاهر و زیبایی، گفتار، تغذیه، شنوایی و روحی و روانی است. متاسفانه در سالیان گذشته، نوزادان دارای این ناهنجاری با برخوردهای نادرست پدر و مادر و محیط روبرو می شدند و حتی گاهی بر اثر نبود مراقبتهای کامل . بهنگام در سنین کودکی از میان می رفتند و اگر هم به زندگیسخت خود ادامه می دادند، چون درمانهای لازم در زمان مناسب برای آنها انجام نشده بود، در سنین پس از بلوغ به علت ناهنجاریهای شدید نه تنها خود گوشه گیر و معلول بودند، بلکه در جامعه هم پذیرفته نبودند.
بی توجهی به این ناهنجاری اجتماعی امری دور از انصاف و پی آمدهایآن جبران ناشدنی است. طولانی بودن زمان درمان این ناهنجاری و مسئولیت سنگین به پایان رساندن درمان و مهمتر، نبود هماهنگی گروهی در میان متخصصان مربوطه، نیلز به تاسیس مراکز درمانی تخصصی شکاف کام و لب را دوچندان می نماید.
کتاب شکاف کام و لب شامل 13 فصل و 398 برگ و به صورت مصور وتلاش شده است که هرچند نارسا و محدود، رویکردهای گوناگون ناهنجاری شکاف کام و لب را از دیدگاه متخصصان صاحب نظر، پژوهشگران و دانشمندان مربوطه بیان نماید. بحث مورد نظر از جنین شناسی و آسیب شناسی شروع شده و سپس در فصول بعدی به ترتیب در خصوص رده بندی، شیوع و فراوانی، سبب شناسی ، کالبدشناسی و فیزیولوژی گفتار،رشد و نمو، اختلالات توام با شکاف کام و لب، مشکلات گفتاری، رویکردهای روانشناختی، ترتیب و زمان درمانهای شکاف کام و لب شامل درمان در نوزادی، جراحیهای اولیه و درمانهای ارتوپدی و ارتودنسی به تفصیل صحبت به میان آمده است.