جشنواره سال 1382: نفرات برتر پایان نامه دوره تخصصی بیماریهای دهان و تشخیص
نفرات برتر پایان نامه دوره تخصصی بیماریهای دهان و تشخیص
.
پایان نامه برتر دوره تخصصی بیماریهای دهان و تشخیص
بررسی رابطه میکروارگانیسم های گرم منفی بی هوازی با بوی بد دهان
استادان راهنما: دکتر جمیله بیگم طاهری، دکتر فاطمه فلاح
پژوهشگر: دکتر محمد علی اوصیا
دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده
هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط میکروارگانیسم های گرم منفی بی هوازی با بوی بد دهان می باشد.
تعداد ٦١ نفر شامل ٣٤نفر با بوی بد دهان و ٢٧ نفر در گروه کنترل مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی بر اساس آزمون ارگانولپتیک به وسیله دو دندانپزشک مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت مطالعات میکروبیولوژی از سطح پشتی خلف زبان به وسیله یک سواب چوبی نمونه برداشته شد و سریعا به محیط تایوگلیکولات مایع منتقل شد. پس از انکوباسیون در دمای ٣٧ درجه سانتی گراد به مدت ٤٨-٢٤ ساعت نمونه ها در محیطهای مک کانکی ،بلادآگار ، شکلات آگار و نوترینت آگار کشت داده شدند. از تسن های لابراتواری مناسب مانند کاتالاز، مانیتول، ژلاتیناژ، اکسیداز و DNA از جهت تشخیص افتراقی باکتری های کشت داده شده، استفاده شد. نتایج مطالعه با استفاده از آزمون دقیق فیشر و کای مربع، Mann-Whitney u test و t test ارزیابی شدند. همه تست ها دو دامنه بودند و آلفا، ٠/٠٥ در نظر گرفته شد.
میکروارگانیسم های گرم منفی بی هوازی مطلق در ٢٤ نمونه گروه مورد(٧٠/١ ٪) و ١١ نمونه گروه کنترل (٤٠/٧ ٪) کشت داده شد که این تفاوت،معنی دار بود(٥/ ٣= OR و ٠/٠٣٦= P ). ٣١ نمونه در گروه مورد (٩١/٢ ٪) و ٢٤ نمونه در گروه کنترل (٨٨/٩ ٪) برای انواع دیگر باکتری های گرم منفی بی هوازی مطلق و یا اختیاری دارای کشت مثبت بودند،( ٣/٣= OR و ٠/٠٨٣= P ).
تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مورد مطالعه از نظر کشت مثبت برای فوزوباکتریوم ، باسیل های فوزی فوم، پره وتلا، هموفیلوس، اسپیریلیوم و کینگلا به دست نیامد، اما برای باکتروئید (٣/٣= OR و ٠/٠٨٣= P ) و نایسریا (٠/٤= OR و ٠/٠٨٤= P ) تفاوت وجود داشت.
نتایج بررسی نشان داد که بین میکروارگانیسم های گرم منفی بی هوازی مطلق با بوی بد دهان ارتباط وجود دارد.