نویسندگان: دکتر حمید کرمانشاه*، دکتر صدیقه السادات هاشمی کمانگر1، دکتر سکینه آرام2، دکتر اکبر میر صالحیان 3، مهندس محمد کمالی نژاد4، دکتر مهرداد کریمی5، فرشته جبل عاملی6 *عضو مرکز تحقیقات دندانپزشکی و استادیار گروه آموزشی ترمیمی و زیبایی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران 1-استادیار گروه آموزشی ترمیمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل 2-عضو مرکز تحقیقات دندانپزشکی و استادیار گروه آموزشی ترمیمی و زیبایی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران 3-دانشیار گروه آموزشی میکروب شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران 4-پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 5-دستیار تخصصی طب سنتی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران 6-دستیار تخصصی گروه آموزشی میکروب شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران kermanshahhamid@yahoo.com
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: جامعه جهانی به درمانهای سنتی و لزوم استخراج دارو از مواد طبیعی و گیاهان داروئی توجه خاص دارد. به همین جهت هدف از این مطالعه بررسی آزمایشگاهی اثر آنتی باکتریال عصاره هیدروالکلی دو گیاه مریم گلی (Salvia officinalis) و زنیان (Carum copticum) که در متون طب سنتی از موارد پرکاربرد در درمان بیماریهای دهان و دندان هستند بر میکرو ارگانیسمهای پوسیدگی زا میباشد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی از دو گیاه مریم گلی و زنیان به روش ماسراسیون (خیساندن) عصاره هیدروالکلی تهیه شد و پس ازاستریل کردن عصارها توسط فیلتر مربوطه، اثر آنتی باکتریا ل عصارها به روش Broth macrodilution (رقیق کردن مرتب نمونهها با روش مربوطه) بر روی میکروارگانیسمهای استرپتوکوک موتان، لاکتوباسیل رامنوز و اکتینو میسس ویسکوز ارزیابی شد. نتایج توسط آماره Mann whitney آنالیز و مقایسه شدند. یافته ها: میزان حداقل غلظت بازدارندگی رشد عصاره مریم گلی و زنیان برای استرپتوکوک موتان به ترتیب 25/6 و 5/12 میکرو گرم در میلی لیتر و برای لاکتوباسیل رامنوز به ترتیب 56/1 و 25/6 میکرو گرم در میلی لیتر و برای اکتینومیسس ویسکوز به ترتیب 5/12 و 25 میکرو گرم در میلی لیتر به دست آمد. نتیجه گیری: هر دو عصاره مریم گلی و زنیان بر هر سه گونه باکتری اثر بازدارندگی رشد داشتند که این اثر برای مریم گلی به طرز معنیداری بیشتر از زنیان بود و در محدوده غلظتی مورد بررسی عصاره مریم گلی بر هر سه باکتری و زنیان بر استرپتوکوک موتان و اکتینومیسس ویسکوز اثر باکتریسیدال داشتند. واژه های کلیدی: عصاره گـیاهی – مریم گلی – زنیان – میکروارگانیسمهای پوسیدگی زا – استرپتوکوک موتان – لاکتوباسیل رامنوز – اکتینومیسس ویسکوز
منبع: مجله دندانپزشکی جامعه اسلامی دندانپزشکان متن کامل |