زمینه و هدف : تهوع یکی از شایعترین مشکلات دندانپزشکی است. مطالعات انجام شده برای کاهش این واکنش فرآیندی وقت گیر و کم اثر میباشد . هدف از این مطالعه بررسی تا ٔ ثیر میوه سنجد به فرم قرص مکیدنی ( Lozenge ) در کاهش تهوع میباشد .
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور نمونهگیری به شیوه غیر احتمالی آسان و از بین بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اصفهان انتخاب شدند. 84 بیمار به تعداد مساوی در دو گروه شاهد و مورد قرار گرفتند. عصاره گیاه شکل دارویی لازنج تهیه گردید و به همراه دارونما به بیماران داده شد. قبل و بعد از مداخله شدت وجود یا عدم وجود تهوع برای هر بیمار در ناحیه کام نرم و لوزه حلقی به کمک تحریک با آبسلانگ اندازهگیری گردید. دادهها در SPSS ویرایش 11 وارد شدند و توسط آزمونهای آماری Chi-square ، t-test و Mc Nemar مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.
یافتهها: پس از انجام مداخله در گروه مورد کاهش قابل توجه در تهوع در هر دو ناحیه کام نرم (001/0 P < ) و لوزه حلقی (001/0 P < ) مشاهده شد. در گروه شاهد کاهش تهوع در هیچ یک از نواحی کام نرم و لوزه حلقی معنی دار نبود (9/0 P = ). کاهش تهوع در دو ناحیه کام نرم و لوزه حلقی در گروه شاهد و مورد تفاوت معنیدار آماری داشتند (001/0 P < ).
نتیجهگیری: عصارۀ سنجد به طور چشمگیری باعث کاهش تهوع می شود و می تواند در اکثر اقدامات بالینی به کار گرفته شود.