[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
نظرسنجی
مطالب کدام بخش سایت بیشتر مورد نیاز شماست؟
پرسش و پاسخ
جشنواره شهید هدایت
کلینیک تخصصی دندانپزشکی
مجله علمی
نمایشگاه کتاب
نمایشگاه مواد و تجهیزات دندانپزشکی
نیازمندیها
   
..
:: دوره 1، شماره 1 و 1 - ( مجموعه مقالات ارتودنسی 1390 ) ::
جلد 1 شماره 1 و 1 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی نرم افزار واکاوی فضا و بررسی دقت اندازه گیری دندان ها به دو روش دستی و نرم افزار رایانه ای
پریسا صالحی*، حمیدرضا پاکشیر، سید محمد مهدی رویین پیکر، زهرا امامی
دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
چکیده:   (5786 مشاهده)

درآمد:

روش های گوناگونی جهت پیش بینی پهنای کانین و پره مولارهای نروییده ارایه شده است. امروزه استفاده از روش های دیجیتال جهت واکاوی های دندانی در ارتودنسی پیشنهاد می گردد.

هدف:

 هدف از این پژوهش،طراحی نرم افزار واکاوی فضا و بررسی مقایسه ای دقت اندازه گیری دندان ها به دو روش دستی و نرم افزار طراحی شده(دیجیتال) در یک جمعیت ایرانی بود.

مواد و روش:

به کمک زبان های برنامه نویسی ++C و دلفی( Delphi) نرم افزاری طراحی گردید که با اسکن دو بعدی قالب های گچی دندانی و استفاده از دو معادله ی 12 متغیره که در آن از دندان های پیشین و مولار های نخست هر دو فک استفاده شده است، پهنای کانین و پرمولارهای نروییده را پیش بینی نماید. با تهیه ی تصاویر دوبعدی از 125 قالب گچی دندانی(75 قالب از جنس مونث و 50 قالب از جنس مذکر) با سیستم دندانی دایمی، میزاندقت پیش بینی معادله ها ارزیابی گردید و سپس با تهیه ی تصاویر دوبعدی از 50 قالب گچی دندانی با سیستم دندانی مختلط دقت اندازه گیری دندان ها توسط نرم افزار بررسی شد. همچنین، مدت زمان اندازه گیری دستی و دیجیتال قالب های گچی نیز ارزیابی گردید. سپس داده های موجود به کمک نرم افزار SPSS با ویرایش 17 و توسط آزمون آماری تی زوج (Paired Sample) جهت مقایسه ی اندازه گیری قالب های گچی و دیجیتال و بررسی خطای Interobserver  و Intraobserverواکاوی آماری شد.

یافته ها:

پیشگویی پهنای دندان های کانین و پرمولار نخست و دوم از طریق نرم افزار در فک بالا و پایین جنس های مذکر و مونث با اندازه گیری دستی از طریق کولیس دیجیتال تفاوت معناداری نداشت( p< 0/05).همچنین، تفاوت آماری معنادار میان اندازه گیری پهنای مزیودیستالی دندان ها به روش دیجیتال و دستی وجود نداشت(P < 0/05). بر پایه ی یافته های این بررسی اختلاف آماری معنادار میان اندازه گیری ها توسط دو آزمونگر و دوبار اندازه گیری توسط یک آزمونگر و سرعت اندازه گیری در قالب گچی و دیجیتال وجود نداشت(P < 0/05). با وجودی که سرعت اندازه گیری به روش دیجیتال و دستی تفاوت آماری معنادار را نشان نمی داد، اما تفاوت سرعت و زمان انجام واکاوی فضا در دو روش از نظر آماری چشمگیر بود.

نتیجه گیری:

نرم افزار طراحی شده از دقت کافی در پیشگویی پهنای کانین وپ رمولار های نروییده با استفاده از معادله برخوردار است و استفاده از نرم افزار  قابلیت بالایی از لحاظ سرعت نسبت به ارزیاب دستی در پیشگویی اندازه ی دندان های کانین و پرمولار نخست و دوم در دوره ی دندانی مختلط دارد.


منبع: مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

متن کامل

واژه‌های کلیدی: دیجیتال، نرم افزار واکاوی فضا، تصاویر اسکن دوبعدی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارتودنسی
دریافت: 1390/10/29 | انتشار: 1390/10/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


صالحی پریسا، پاکشیر حمیدرضا، رویین پیکر سید محمد مهدی، امامی زهرا. طراحی نرم افزار واکاوی فضا و بررسی دقت اندازه گیری دندان ها به دو روش دستی و نرم افزار رایانه ای. 1. 1390; 1 (1 و 1)

URL: http://idai.ir/article-1-27-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 1 و 1 - ( مجموعه مقالات ارتودنسی 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
جامعه اسلامی دندانپزشکان Islamic Dental Association of IRAN

کلیه حقوق سایت متعلق به جامعه اسلامی دندانپزشکان ایران است. تماس با ما

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645